Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szybki i przepyszny obiad!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron (u mnie bazyliowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Boczek - 150g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Suszone pomidory - 3-4 kawałki
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory w proszku (opcjonalnie) - 1 łyżeczka

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni bez dodatku oleju, aż będzie lekko zarumieniony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i płatki chilli. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone suszone pomidory oraz ewentualnie suszone pomidory w proszku. Smażymy kilka minut, aby cukinie zmiękła.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron wraz z 1 małą chochlą wody z gotowania. Całość posypujemy bazylią i smażymy razem jeszcze kilka minut.

Makaron z cukinią i boczkiem

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty