Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Proste i efektowne ślimaczki z ciasta francuskiego - idealna jako przekąska na imprezę lub prowiant na wycieczkę. 

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 arkusz XXL (około 400g)
Sos:
  • Passata pomidorowa - 200ml
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • Pieczarki - 4szt
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Ser (u mnie mimolette, ale może być także mozzarella) - 100g
  • Mortadela (lub szynka) - kilka plasterków
  • Suszone pomidory
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Rozpoczynamy od sosu.
Na łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Powinna się tylko lekko zeszklić. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz i zioła. Smażymy bez przykrycia, często mieszając, aż sos będzie gęsty.

Pieczarki.
Można użyć pieczarek surowych lub, jak ja, smażonych z cebulą. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Smażymy razem na łyżeczce oleju, aż pieczarki będą miękkie, a z patelni wyparuje woda, która z nich wypłynęła.

 

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy sosem, pozostawiamy tylko jeden krótszy bok bez sosu, aby łatwiej się kleił. Jeśli chcecie zrobić więcej, ale mniejszych ślimaczków, zostawcie nieposmarowany dłuższy bok. Na sosie układamy mortadelę, oliwki, suszone pomidory i jalapeno.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 Całość posypujemy startym serem.

 

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ciasto zawijamy, w stronę "gołego" boku. Lekko dociskamy koniec, aby dobrze się przykleił.

Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Ślimaczki są pyszne na ciepło i zimno.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty