Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

Proste danie o egzotycznym smaku i aromacie - curry na mleku kokosowym z kokosowym makaronem i mango, podane z polędwiczkami z kurczaka smażonymi w panierce panko.

Składniki:
 

Curry z makaronem:
  • Makaron (u mnie kokosowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Mango świeże - 1/2 szt (można użyć także mrożonego)
  • Jarmuż - 6 liści
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
Polędwiczki w panko:
  • Polędwiczki z kurczaka - 8 - 12szt
  • Pieprz, sól, curry
  • Ciasto:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Woda
  • Panierka panko do obtoczenia
  • Olej do smażenia

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju smażymy pastę curry przez około minutę. Ja dałam 1 łyżkę ostrej pasty, jeśli wolicie ostrzejszą kuchnię, możecie spokojnie dodać 2 łyżki. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Do sosu curry dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz mango. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokrojone liście jarmuż (bez twardych łodyg) i ugotowany makaron. Całość dusimy jeszcze chwilę razem. W razie potrzeby doprawiamy.

W międzyczasie szykujemy polędwiczki. Dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i mielonym curry.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajko i mąkę. Dodajemy po trochę wodę, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Szykujemy talerz z panko.
Polędwiczki moczymy w cieście i od obtaczamy w panko. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerzach układamy porcję curry oraz polędwiczki.

 

Mango curry z kurczakiem w panko i makaronem kokosowym

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty