Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Crema di caffe - włoski deser kawowy

Crema di caffe - włoski deser kawowy

Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!

Składniki:

  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Cukier - 25g
  • Kawa - ok 40 ml (u mnie mocna kawa z ekspresu)

Z podanych składników wyszły mi 2 porcje.
Na początku parzymy kawę. Może to być kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub parzona bez fusów. Po zaparzeniu dodajemy do kawy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Zaczynamy od najmniejszych obrotów miksera i stopniowo przechodzimy do wyższych. Kiedy śmietanka zacznie robić się gęsta dodajemy porcjami kawę. Najlepiej dodawać ją łyżką. Po dodaniu kilku porcji próbujemy czy masa jest wystarczająco kawowa. Ja dodałam całą porcję mocnej kawy, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, zmniejszcie jej ilość.
Po ubiciu, krem zmykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie rozlewamy do kieliszków, szklanek lub filiżanek.
Przed podaniem można posypać ciemnym kakao lub cynamonem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty