Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym


Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.

Składniki na 4 porcje:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
  • Jajko - 1szt
  • Cebula -1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, pieprz
  • pieprz ziołowy, sól
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)

Sos: 

Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy. 

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. 

Sos miksujemy blenderem.

Klopsy: 

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. 

Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty. Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety. 

Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty