Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pikantna sałatka z ciecierzycą i zielonym ogórkiem





Sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla jak i samodzielny posiłek. Pikantna przyprawa i sok z cytryny świetnie pasują do świeżego ogórka.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Ogórek zielony - 2 duże sztuki
  • Pomidor - 1 duży
  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do burrito - 1 łyżeczka
  • Pieprz


Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą do burrito (może być inna meksykańska) i sokiem z cytryny.

Cieciorkę odcedzamy. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty