Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Owsiana pizza z bakłażanem, chorizo i parmezanem




Pizza na grubym spodzie na bazie mąki owsianej. Sprawdza się na ciepło od razu po upieczeniu, jak i następnego dnia. Połączenie smaku bakłażana i chorizo jest rewelacyjne!

Składniki (na blaszkę 24 na 35cm):


         Ciasto:
  • Mąka owsiana - 250g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Ciepła woda - 200ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki

    Sos:

  • Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
  • Parmezan tarty - 30g
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony

    Dodatki:

  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Chorizo - 100g
  • Parmezan tarty - 40g
  • Świeże liście bazylii do dekoracji

CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać.

W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.

Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
Chorizo kroimy w cienkie plastry.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.

Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.



Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.




Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.






















Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty