Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Karp pieczony z ziołami i musztardą



W moim domu jadamy karpia nie tylko w Wigilię. Najczęściej pieczemy do w całości - w wersji z musztardą i ziołami jest przepyszny!

Składniki:
  • Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
  • Zioła:
  • Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu

Składniki na marynatę mieszamy.

Sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy u góry - głęboko, do samych ości. Nacieramy do marynatą i obkładamy ziołami (zarówno w środku jak i na zewnątrz).

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Jeśli karp waży powyżej 1 kg trzeba potrzymać do co najmniej 50 minut.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty