Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Dutch baby na słono - pieczony naleśnik ze szpinakiem i serem feta




Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Ze Stanów przepis wyruszył na podbój świata - warto zapoznać się z tym przepisem. Jest bardzo łatwy, pyszny i efektownie wygląda. Sprawdza się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.

Składniki na jeden naleśnik (patelnia 22cm)

          Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżeczka do nasmarowania patelni

    Farsz:

  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Pieprz - do smaku
  • Ser feta - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Czarnuszka do posypania

    Dodatkowo - patelnia, którą można używać w piekarniku
Farsz:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak, pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez przykrycia aby odparować nadmiar wody.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.



Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak. Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy kolejne 10 minut.

Przed podaniem posypujemy czarnuszką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty