Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem




Tym razem swojsko - konkretne i pożywne danie z kapusty. Z przepisu mojej mamy - zawsze wychodzi rewelacyjnie!

Składniki:
  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek surowy (może być wędzony) - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Przyprawy:
    • liść laurowy - 3szt
    • ziele angielskie - 6szt
    • pieprz ziarnisty - 10szt
    • kminek - 1 łyżeczka (ja pomijam, bo nie przepadam)
    • koper świeży - 2 łyżki
    • sos sojowy - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa wołowa
  • Pieprz mielony i ewentualnie sól do smaku
  • Mąka - 1 łyżka

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, aż będzie przypieczony i chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę, przyprawy, kostkę rosołową i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta musi być zupełnie miękka (u mnie zajęło to około 20 minut).

Na suchą patelnię wysypujemy łyżkę mąki. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Mąka powinna leciutko zbrązowieć (nie można doprowadzić do przypalenia).

Mąkę dosypujemy do kapusty, mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.

Kapusta sprawdza się świetnie z ziemniakami i jajkiem sadzonym.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty