Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto herbaciano - gruszkowe z masą serową





Ciasto idealne na lato - lekki herbaciany biszkopt, przekładany serowo-gruszkową masą z gruszkami w galaretce. Mocno schłodzone jest idealne na deser w ciepły dzień.


Składniki na tortownicę 26cm:

          Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Matcha w proszku - 1 łyżka

    Dodatkowo:

  • Gruszki w zalewie - 1l

    Krem:

  • Serek twarożkowy (do smarowania) - 400g
  • Budyń śmietankowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Zalewa z gruszek w słoiku - 150ml

    Na górę:

  • Galaretka gruszkowa - 1szt

Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru, żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i matchę. Na końcu mieszamy z ubitymi białkami.
Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na 2 części.
Ciasto ma brązowy kolor i piękny aromat herbaciany.

Gruszki:
Połowę gruszek ze słoika zostawiamy i kroimy w plasterki - warto wybrać te ładniejsze, bo będą na górze ciasta. Resztę gruszek miksujemy blenderem na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ewentualnie dodać do niej podczas gotowania łyżeczkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam).

Krem:
Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale zamiast mleka używamy mieszanki 250ml mleka i 150ml zalewy z gruszek. Nie dodajemy cukru - zalewa z gruszek jest wystarczająco słodka. Po ostudzeniu budyń miksujemy z serkiem twarogowym.

Galaretkę gruszkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy, aby lekko stężała. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła z ciasta.

Dolny blat ciasta nasączamy zalewą z gruszek. Wykładamy mus gruszkowy, masę serową, drugi blat. Znów nasączamy i układamy plasterki gruszek i nakładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty