Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku


Drożdżówki na słono - ze szparagami owiniętymi w boczek, pieczarkami i serem. Pyszne i ciekawe wizualnie.

Składniki na 14 bułeczek:

          Ciasto:

  • Mąka - 300g + do oprószania stolnicy
  • Woda - 170g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 10g

    Farsz:
  • Szparagi zielone młode - 14szt
  • Boczek surowy wędzony - 7 cienkich plastrów (70g)
  • Pieczarki - 10szt
  • Ser żółty - 150g
  • Cebula czerwona - 1/2 dużej
  • Pieprz
  • Olej - 1 łyżeczka

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.


Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty, tak aby główki nie były pod wodą. Przelewamy zimną wodą, aby zachowały żywy kolor.
Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem.

Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmiękną i pozbędą się nadmiaru wody.

Ser trzemy na tarce.

Cebulę kroimy w cienkie plastry.  


Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy - muszą mieć taką długość, aby zmieścił się na niej szparag.


Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi.

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).



Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - tak czy tak są przepyszne!




Orientacyjne wartości odżywcze 1 drożdżówki
Wartość energetyczna (kcal) –159
Białka (g) – 7,49
Tłuszcze (g) – 6,5
Węglowodany (g) – 17,65

Błonnik (g) –1,44

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty