Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ananasem


Bardzo prosta, kilkuskładnikowa sałatka. Idealna do lunchboxa i na imprezę.

Składniki na 2 porcje:
  • Makaron rurki - 100g
  • Jajko - 2 szt
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g po odcieku)
  • Ananas z puszki - 3 plastry
  • Oliwki zielone - 5 szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz - do smaku

Makaron gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru zalewy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy na plasterki.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy majonez i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 542
Białka (g) – 31,8
Tłuszcze (g) – 25,2
Węglowodany (g) – 46,25

Błonnik (g) –2,55

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty