Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto


































Nawet najlepsze Pani Domu (i Panu domu również) może się zdarzyć nieudany wypiek. Niewyrośnięty, spieczony, zakalec - każdy z nich nadaje się do przerobienia na pyszny deser. Ja upiekłam ostatnio ciasto bez cukru. W połowie pieczenia uświadomiłam sobie, że ten składnik przez przypadek pominęłam. Ciasto zamroziłam i czekało na swoją chwilę. Wyszły z niego fantastyczne bajaderki.

Składniki:
  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Migdały płatki - 30g
  • Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa - 40g
  • Kokos - 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane


Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia.

Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy.

Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty