Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pieczone żeberka z pikantnym śliwkowym sosem


Tym razem bez liczenia kalorii i wartości odżywczych - sobotnia rozpusta w najsmaczniejszej wersji. Pieczone żeberka ze słodko-ostrym sosem śliwkowym.

      Składniki: (na 3 porcje)

  • Żeberka - 1kg
  • Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
  • Cebula - 1szy
  • Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - pół łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka

    Sos śliwkowy:
  • Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka



Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. 

Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.


Sos śliwkowy:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić.

Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.  




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty