Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów w sosie grzybowym


Ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów. Sorgo ma dużo białka i witamin z grupy B, magnezu, potasu i manganu. Do tego jest bezglutenowe. Nawet ja, choć uwielbiam mięso, zajadałam się tymi kotletami - są przepyszne.

         Składniki (dla 3 osób):

  • Sorgo czerwone - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1 szt
  • Suszone pomidory (z oleju) - 5 plastrów
  • Curry - 1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Olej do smażenia 


    Sos grzybowy:
  • Suszone grzyby mielone - 2 płaskie łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - 3 szt, Liść laurowy - 2szt
  • Suszony czosnek - 2 płatki
  • Pieprz ziarnisty - 5 szt
  • Mąka - 2 płaskie łyżki
  • Opcjonalnie kostka rosołowa
  • Pieprz i sól do smaku

Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut).

Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem. Wystarczy, że ziarenka będą rozbite, masa nie musi być gładka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy razem na odrobinie oleju do miękkości.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.

Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.


Sos grzybowy:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 632
Białka (g) – 15,43
Tłuszcze (g) – 26,8
Węglowodany (g) – 81,1

Błonnik (g) –6,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty