Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kolorowe pieczone warzywa


Fioletowe ziemniaki nie są u nas zbyt popularne (no i niestety są też dość drogie). Mają bardziej intensywny, lekko orzechowy smak. Wystarczy kupić kilka sztuk, dobrać do nich bardziej dostępne i tańsze warzywa i mamy piękny, niebanalny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla.

Składniki:

  • Burak - 1 szt
  • Ziemniaki fioletowe - 3 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Sól - do smaku


Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.






Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Przed podaniem solimy do smaku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty