Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kalafior po marokańsku


Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący cynamonem, imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne wegańskie danie.


Składniki:
  • Kalafior - 1szt
  • Pomidory - 500g (mogą być mrożone lub z puszki)
  • Bulion - 125ml
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Oliwki zielone - 50g
  • Sól i pieprz do smaku


Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.

Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Nie trzymamy na ogniu długo, aby czosnek się nie spalił.

Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Jeśli wolicie miększy można potrzymać 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 145,5
Białka (g) – 6,9
Tłuszcze (g) – 5,4
Węglowodany (g) – 14,85

Błonnik (g) – 7,08

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty