Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


Puszyste włoskie pieczywo z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje polana dobrej jakości oliwą lub olejem. Focaccia jest bardzo prosta i nie sprawi problemu nawet osobom rozpoczynającym przygodę z pieczeniem.

Składniki (na całą blachę 25x35cm):


          Ciasto:

  • Mąka pszenna - 350g
  • Woda - 190ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 10g

    Na górę:
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Naczynie w którym trzymamy ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką.

Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny.


Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
 

  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 blachy)
Wartość energetyczna (kcal) – 207
Białka (g) – 5,19
Tłuszcze (g) – 4.38
Węglowodany (g) – 36,5

Błonnik (g) –1,53

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty