Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Suflet waniliowy z owocami


Lekki i puszysty deser. Szybko się go robi i jeszcze szybciej znika.


Składniki:
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka tortowa - 5 łyżek
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 1 łyżka do owoców
  • Serek waniliowy typu danio - 1 szt
  • Kakao - 2 łyżki
  • Aromat waniliowy
  • Olej do nasmarowania kokilek
  • Dowolne owoce - u mnie czereśnie


Z tych składników udało mi się zrobić 6 sufletów w kokilkach o średnicy 10cm.

Kokilki smarujemy olejem. Do każdej wykładamy kilka owoców, sypiemy po niecałej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki kakao.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów miksera i zwiększając aż do najwyższych.

Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy serek waniliowy, aromat waniliowy i mąkę. Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy ubite białka i mieszamy lekko łyżką.



Masę wykładamy na owoce, do wysokości około 3/4 naczynia, bo suflet bardzo wyrasta.

Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą kakao (najlepiej przesiać przez sitko).

Podajemy od razu na ciepło. Suflet niestety szybko opada, ale jest tak pyszny, że pewnie nie zdąży :)


  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1/6 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –173
Białka (g) – 5,87
Tłuszcze (g) – 4,03
Węglowodany (g) – 27,63

Błonnik (g) –0,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty