Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kociołek gajowego - z grzybami i boczkiem


Pyszne, rozgrzewające danie z grzybami. Pachnące jałowcem i tymiankiem.

Składniki:
  • Boczek - 150g
  • Grzyby leśne (obrane) - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Jałowiec - 6 kulek
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Suszony czosnek i cebula - po kilka plastrów
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz mielony
  • Tymianek

Boczek kroimy na paski lub w kostkę. Przesmażamy, aż będzie lekko chrupki.

Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Jeśli grzyby są małe, można je zostawić w całości - ładniej wyglądają.

Ziele angielski, czosnek i cebulę suszoną ucieramy w moździerzu. Dodajemy do dania razem z resztą przypraw i sosem sojowym.

Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie mieszamy i dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba - grzyby lubią się przypalać.

Dodajemy surowy makaron, podlewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie.

 
 Na końcu dodajemy przecier, śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem można posypać tymiankiem.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 425
Białka (g) –17,96
Tłuszcze (g) – 15,7
Węglowodany (g) – 52,16

Błonnik (g) –8,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty