Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasto Królowa Jesieni - dyniowe ciasto z kasztanami i jabłkami


Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą. Pełnia jesiennych smaków!

Składniki:

          CIASTO DYNIOWE:
  • Puree z dyni - 500g
  • Mąka tortowa - 300g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 4 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenie - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

    MASA KASZTANOWO - BUDYNIOWA
  • Kasztany jadalne - 15szt
  • Woda - 50ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Na budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 szt
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 100g

    MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka prażone z cukrem - 500g
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki

    DODATKOWO:
  • Czekolada - 150g

CIASTO:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką.

Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.




Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany.

Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę. Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy.

Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.  


Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w razie konieczności.

Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.  



Masa jabłkowa:

Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.  




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty