Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasto dyniowe z syropem klonowym i jabłkami


Urzeka pięknym kolorem i korzennym aromatem. Jest puszyste i lekko wilgotne.

Składniki:
  • Dynia (hokkido lub inna o zwartym miąższu) - 150g samego miąższu
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 100g
  • Syrop klonowy - 80g
  • Mąka tortowa - 250g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 1szt
  • Olej do upieczenia dyni - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do obsypania

 
Dynię kroimy w kostkę i pieczmy na blaszce nasmarowanej olejem przez ok 20 minut. Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, dynię i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy jabłko pokrojone w kawałki.



Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przed 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone. 

  
Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) –300,12
Białka (g) – 5,8
Tłuszcze (g) – 14,31
Węglowodany (g) – 36,13
Błonnik (g) –1,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty