Polecane
Sernik idealny na Halloween
Sernik z dodatkiem dyniowego puree, polany korzennym karmelem. Dzięki odpowiednim dekoracjom sprawdzi się idealnie na Halloween.
Składniki:
Spód:
- Herbatniki - 200g (najlepiej kakaowe)
- Masło - 80g
Masa serowa:
- Twaróg - 1kg (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka 30% - 150ml
- Cukier - 200g
- Jajka - 4szt
- Kasza manna - 3 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- Puree z dyni - 200g
Korzenny karmel:
- Cukier - 100g
- Śmietanka 30% - 50ml
- Masło - 40g
- Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
- + dodatkowo dekoracje Halloweenowe
Spód.
Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie rękami.
Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.
Masa serowa.
Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą dodajemy dyniowe puree, mąkę i kaszę mannę. Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 170 stopniach przez 90 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Korzenny karmel.
Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier ma całkowicie się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Do roztopionego cukru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Następnie dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Wyłączamy ogień, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy.
Karmel wylewamy na ciasto. Kiedy lekko się schłodzi, układamy cukrowe dekoracje.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


O matko, jest tak wspaniały że na jednym kawałku by się nie skończyło 😉
OdpowiedzUsuń