Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Rewelacyjny sernik (bezglutenowy)

Rewelacyjny sernik (bezglutenowy)

Wilgotny, delikatny, przepyszny sernik bez spodu z dodatkiem alkoholowych bakalii. Przepis sprawdzi się na co dzień i od święta.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • Twaróg z wiaderka lub trzykrotnie zmielony - 1kg
  • Jajka - 6szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 160g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Masło miękkie - 100g
  • Żurawina suszona i rodzynki - po 1 garści
  • Amaretto (lub rum) - 2 łyżki
  • Cukier puder do posypania


Rodzynki i żurawinę zalewamy alkoholem. Jeśli używacie bardzo dużych rodzynek, możecie je pokroić. Bakalie powinny namaczać się co najmniej godzinę. 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka z odrobiną cukru ubijamy na sztywną pianę, odkładamy. 

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Dodajemy odcedzone bakalie, mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie.

Masę wylewamy do tortownicy 26cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 120 stopniach przez 75 minut. 

Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Apetyczny sernik :) lubię dodatek rodzynek, a żurawina to dla mnie dodatkowy bonus :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się zapowiada ten sernik. Jeszcze do sernika nie moczyłam owoców w alkoholu. Może spróbuję następnym razem? 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty