Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Sernik idealny na Halloween

Sernik idealny na Halloween

Sernik z dodatkiem dyniowego puree, polany korzennym karmelem. Dzięki odpowiednim dekoracjom sprawdzi się idealnie na Halloween.

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki - 200g (najlepiej kakaowe)
  • Masło - 80g

Masa serowa:

  • Twaróg - 1kg (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier - 200g
  • Jajka - 4szt
  • Kasza manna - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • Puree z dyni - 200g

Korzenny karmel:

  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 50ml
  • Masło - 40g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • + dodatkowo dekoracje Halloweenowe 

Spód. 

Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie rękami.

Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.

Masa serowa. 

Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą dodajemy dyniowe puree, mąkę i kaszę mannę. Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 170 stopniach przez 90 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Korzenny karmel.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier ma całkowicie się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Do roztopionego cukru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Następnie dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Wyłączamy ogień, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy.

Karmel wylewamy na ciasto. Kiedy lekko się schłodzi, układamy cukrowe dekoracje. 

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Komentarze

  1. O matko, jest tak wspaniały że na jednym kawałku by się nie skończyło 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty