Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
"Schabowy" z bakłażana
Smażony bakłażan, czyli jak moja mama go nazwała "Ogrodowy schabowy". Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Wykonanie jest dość czasochłonne, ale warto, bo to świetna wege alternatywa dla mięsnych kotletów.
Składniki:
- Bakłażan - 2szt
- Oliwa - do skropienia
- Ser Grana Padano - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz, papryka ostra - do smaku
- Mąka - 3 łyżki
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3-4 łyżki
- Olej do smażenia
Bakłażany myjemy, wycieramy i nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skóry, zostawiając ogonki. Bakłażany dociskamy delikatnie, aby powstały płaskie kotlety. Najlepiej robić to na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Bakłażany doprawiamy solą, pieprzem i papryką, posypujemy serem Grana Padano.
Panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Olej dobrze nagrzewamy, następnie smażymy bakłażany z obu stron na rumiany kolor. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy od razu. U mnie dodatkiem był kuskus ze szpinakiem i pasował idealnie!
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje




Komentarze
Prześlij komentarz