Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Migdałowe Paluchy Wiedźmy
Kruche, mocno maślane ciasteczka w Halloweenowym klimacie. Paluchy Wiedźmy, ale z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka są proste i pyszne.
Składniki:
- Mąka pszenna - 300g
- Mielone migdały (u mnie ze skórkami) - 70g
- Masło - 200g
- Cukier puder - 3/4 szklanki
- Jajko - 1szt
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- Sól - szczypta
- Aromat waniliowy - odrobina
- Migdały całe - 1/2 szklanki
Zimne masło kroimy w kostkę. Łączymy z mąką, mielonymi migdałami, cukrem pudrem, jajkiem, solą, proszkiem i aromatem waniliowym. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto powinno być zimne.
Jeśli macie migdały w skórkach, to trzeba je obrać. Najlepiej zalać je wrzątkiem, a po 10 minutach odlać wodę i obrać.
Z lodówki bierzemy połowę ciasta. Resztę zostawiamy, aby ciasto się nie grzało.
Z ciasta odrywamy mały kawałek, mniejszy niż orzech włoski. Rolujemy wałeczek (powinien być chudszy niż nasz palec). Wałeczki układamy na blasze. Każdy formujemy na kształt palca - w dwóch miejscach lekko dociskamy palcem, nożem nacinamy rowki, na końcu wciskamy całego migdała.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut zależnie od ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.
Ciasteczka suszymy na kratce. Najlepsze są następnego dnia.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Zawsze zapomniam że mam wypróbować ten pomysł na paluchy wiedźmy... może za rok się uda 😉
OdpowiedzUsuńTwoje znakomicie się udały!