Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Kruche, mocno maślane ciasteczka w Halloweenowym klimacie. Paluchy Wiedźmy, ale z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka są proste i pyszne.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Mielone migdały (u mnie ze skórkami) - 70g
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 3/4 szklanki
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Aromat waniliowy - odrobina
  • Migdały całe - 1/2 szklanki

Zimne masło kroimy w kostkę. Łączymy z mąką, mielonymi migdałami, cukrem pudrem, jajkiem, solą, proszkiem i aromatem waniliowym. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto powinno być zimne. 

Jeśli macie migdały w skórkach, to trzeba je obrać. Najlepiej zalać je wrzątkiem, a po 10 minutach odlać wodę i obrać.

Z lodówki bierzemy połowę ciasta. Resztę zostawiamy, aby ciasto się nie grzało. 

Z ciasta odrywamy mały kawałek, mniejszy niż orzech włoski. Rolujemy wałeczek (powinien być chudszy niż nasz palec). Wałeczki układamy na blasze. Każdy formujemy na kształt palca - w dwóch miejscach lekko dociskamy palcem, nożem nacinamy rowki, na końcu wciskamy całego migdała.

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut zależnie od ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. 

Ciasteczka suszymy na kratce. Najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

  1. Zawsze zapomniam że mam wypróbować ten pomysł na paluchy wiedźmy... może za rok się uda 😉
    Twoje znakomicie się udały!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty