Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Kruche, mocno maślane ciasteczka w Halloweenowym klimacie. Paluchy Wiedźmy, ale z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka są proste i pyszne.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Mielone migdały (u mnie ze skórkami) - 70g
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 3/4 szklanki
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Aromat waniliowy - odrobina
  • Migdały całe - 1/2 szklanki

Zimne masło kroimy w kostkę. Łączymy z mąką, mielonymi migdałami, cukrem pudrem, jajkiem, solą, proszkiem i aromatem waniliowym. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto powinno być zimne. 

Jeśli macie migdały w skórkach, to trzeba je obrać. Najlepiej zalać je wrzątkiem, a po 10 minutach odlać wodę i obrać.

Z lodówki bierzemy połowę ciasta. Resztę zostawiamy, aby ciasto się nie grzało. 

Z ciasta odrywamy mały kawałek, mniejszy niż orzech włoski. Rolujemy wałeczek (powinien być chudszy niż nasz palec). Wałeczki układamy na blasze. Każdy formujemy na kształt palca - w dwóch miejscach lekko dociskamy palcem, nożem nacinamy rowki, na końcu wciskamy całego migdała.

Migdałowe Paluchy Wiedźmy

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut zależnie od ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. 

Ciasteczka suszymy na kratce. Najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

  1. Zawsze zapomniam że mam wypróbować ten pomysł na paluchy wiedźmy... może za rok się uda 😉
    Twoje znakomicie się udały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza partia wyszła zdecydowanie za gruba, paluszki muszą na surowo być na prawdę cienkie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty