Polecane
Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli. Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Rewelacyjny sernik (bezglutenowy)
Wilgotny, delikatny, przepyszny sernik bez spodu z dodatkiem alkoholowych bakalii. Przepis sprawdzi się na co dzień i od święta.
Składniki na tortownicę 26cm:
- Twaróg z wiaderka lub trzykrotnie zmielony - 1kg
- Jajka - 6szt
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Cukier - 160g
- Cukier waniliowy - 2 łyżki
- Masło miękkie - 100g
- Żurawina suszona i rodzynki - po 1 garści
- Amaretto (lub rum) - 2 łyżki
- Cukier puder do posypania
Rodzynki i żurawinę zalewamy alkoholem. Jeśli używacie bardzo dużych rodzynek, możecie je pokroić. Bakalie powinny namaczać się co najmniej godzinę.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka z odrobiną cukru ubijamy na sztywną pianę, odkładamy.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Dodajemy odcedzone bakalie, mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie.
Masę wylewamy do tortownicy 26cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 120 stopniach przez 75 minut.
Studzimy w piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Apetyczny sernik :) lubię dodatek rodzynek, a żurawina to dla mnie dodatkowy bonus :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Super się zapowiada ten sernik. Jeszcze do sernika nie moczyłam owoców w alkoholu. Może spróbuję następnym razem? 🙂
OdpowiedzUsuń