Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kotlety ruskie
Jeśli lubicie pierogi ruskie to koniecznie wypróbujcie ten przepis na kotlety! Chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Składniki:
- Ziemniaki (już obrane) - 650g
- Twaróg półtłusty - 250g
- Cebula - 2szt
- Jajko - 2szt
- Bułka tarta - 6 łyżek
- Pieprz, sól - do smaku
- Olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy. Gdy lekko ostygną przeciskamy je przez praskę. Twaróg również przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż dobrze się zarumieni. Dorzucamy do ziemniaków. Teraz wszystkie składniki muszą ostygnąć.
Do ostudzonej masy dodajemy 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy dobrze solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Szykujemy 2 głębokie talerze - do jednego wsypujemy bułkę tartą, w drugim roztrzepujemy jajko z dodatkiem odrobiny wody.
Z masy ziemniaczano-twarogowej formujemy kotlety. Mi wyszło 10 sztuk. Każdy kotlet moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju, na niedużym ogniu, aż kotlety ładnie się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
A widzisz Chocheleczko, tyle lat człowiek robi pierogi najróżniejsze, a tego myku nigdy nie wykorzystałam! Dzięki :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Są proste i mega pyszne!
Usuń