Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie

Jeśli lubicie pierogi ruskie to koniecznie wypróbujcie ten przepis na kotlety! Chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Składniki:

  • Ziemniaki (już obrane) - 650g
  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Cebula - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Pieprz, sól - do smaku
  • Olej do smażenia 


Ziemniaki gotujemy. Gdy lekko ostygną przeciskamy je przez praskę. Twaróg również przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. 

Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż dobrze się zarumieni. Dorzucamy do ziemniaków. Teraz wszystkie składniki muszą ostygnąć.

Do ostudzonej masy dodajemy 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy dobrze solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Szykujemy 2 głębokie talerze - do jednego wsypujemy bułkę tartą, w drugim roztrzepujemy jajko z dodatkiem odrobiny wody.

Z masy ziemniaczano-twarogowej formujemy kotlety. Mi wyszło 10 sztuk. Każdy kotlet moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej.

Kotlety smażymy na oleju, na niedużym ogniu, aż kotlety ładnie się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.


Komentarze

  1. A widzisz Chocheleczko, tyle lat człowiek robi pierogi najróżniejsze, a tego myku nigdy nie wykorzystałam! Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty