Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tantanmen ramen

Tantanmen ramen

 Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!

Składniki:

Zupa:
  • Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
  • Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Imbir - korzeń 5cm
  • Chilli - 1 szt
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki
  • Cebula dymka (biała część) - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
Dodatki:
  • Makaron ramen - 200g
  • Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
  • Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
  • Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
  • Szczypior z 2 dymek

Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem z tego przepisu.

Zupa.
Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

Mięso.
Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.

Dodatki.
Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne.
Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty