Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa z kaczką i pędami bambusa

Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem mleka kokosowego, pędów bambusa i kukurydzy, podana z piersią kaczki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca dzięki imbirowi i kurkumie.

Składniki:

Bulion z kaczki:
  • Porcja rosołowa z kaczki - ok 500g
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Por - 1/2
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść kafir - 6szt
  • Grzyby leśne suszone - garść
  • Imbir korzeń - 3-4 cm
  • Kurkuma suszona - 2 kłącza (lub 1 łyżeczka mielonej)
  • Sól, pieprz
Dodatki:
  • Mleko kokosowe - 200g
  • Pasta tom kha - 50g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pędy bambusa - 1 puszka 140g po odcieku
  • Kukurydza - 100g
  • Czosnek kiszony - 1 ząbek (opcjonalnie)
  • Makaron - 200g (u mnie konjak, ale może być ryżowy, sojowy)
  • Szczypiorek i sezam do dekoracji
Pierś z kaczki:
  • Kaczka pierś - 2szt
  • Sól, pieprz

Na początku przygotowujemy bulion. Porcję rosołową, warzywa, grzyby, imbir, kurkumę, ziele i liście kafir zalewamy wodą i gotujemy. Ja użyłam szybkowaru. Gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia, w garnku należy gotować około 90-120 minut.
Po tym czasie odcedzamy. Do bulionu dodajemy mleko kokosowe, pastę tom kha, koncentrat, pędy bambusa i pokrojony ząbek kiszonego czosnku. Ja dodałam też ugotowane grzyby, ale nie jest to konieczne. Gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kukurydzę.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Piersi z kaczki.
Piersi nacinamy od góry w kratę tak, aby nie przeciąć zupełnie skóry. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu, od momentu rozpoczęcia skwierczenia około 10 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut.  Odstawiamy kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła, a później kroimy ją w plasterki

Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą, na górze układamy po pół piersi kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty