Polecane
Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie) Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia. Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia. Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Leniwe z makiem i jabłkami / kluski pierogi leniwe
Leniwe to idealny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie na słodko. Najbardziej lubię kluski po ugotowaniu przesmażone na maśle klarowanym - są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i sprężyste w środku. Tym razem wersja z makiem i prażonymi jabłkami.
Składniki na 2-3 porcje:
Pierogi leniwe:
- Twaróg - 400g
- Jajka - 2szt
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - ok 100-120g
Dodatki:
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Cukier - 1-2 łyżki
- Mak - 2 łyżki
- Jabłka prażone
Twaróg mielimy lub przeciskamy 2 razy przez praskę do ziemniaków. Powinien być gładki. Dodajemy jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Zagniatamy, dodając porcjami pozostałą mąkę pszenną. Jej ilość zależy od sera oraz wielkości jaj - masa powinna być gęsta, ale nie twarda i nie powinna kleić się do rąk.
Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rolujemy wałek, podsypując mąką. Kroimy wałek pod skosem.
Kluseczki delikatnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minuty. Najlepiej gotować je porcjami, aby się nie skleiły.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy kluski, cukier i mak. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kluski mocno się zarumienią.
Leniwe podajemy z prażonymi jabłkami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Świetny pomysł na urozmaicenie leniwych :) to pyszna, świąteczna wersja tych klusek :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję!
Usuń