Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kokosowe ciasto z ricottą i owocami
Bardzo proste ciasto na bazie serka ricotta z malinami, borówkami i kokosem. Ricotta nadaje mu wyjątkowo delikatnego smaku. Ciasto nie jest nazbyt słodkie, świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.
Składniki:
- Ricotta - 250g
- Jajka - 3szt
- Cukier - 200g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka kokosowa - 50g
- Olej - 50ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Maliny - ok 120g
- Borówki - ok 120g
- Kokos - 3 łyżki
Cukier i jajka ucieramy na gładką, puszystą masę. Dolewamy olej, miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ricottę, a na końcu mąki z proszkiem do pieczenia. Do gotowego ciasta dodajemy połowę owoców i delikatnie mieszamy łyżką, aby jak najmniej je uszkodzić. Ciasto przelewamy do blaszki keksowej.
Na górze układamy pozostałe owoce, posypujemy kokosem.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 55-60 minut. W połowie pieczenia warto przykryć je papierem do pieczenia lub pergaminem, aby góra nie spiekła się zbyt mocno.
Ciasto jest pyszne i na ciepło i po ostygnięciu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
fajne to ciacho
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń