Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zapiekanka ziemniaczana z porem, cukinią, pieczarkami i boczkiem


Zapiekanka świetnie wygląda, po upieczeniu ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie.

Składniki (dla 4 osób):

  • Ziemniaki - 5szt
  • Por - 1 szt
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
  • Pieczarki - 1/2 kg
  • Boczek surowy wędzony - 100g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra, wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • Opcjonalnie zioła - u mnie tymianek

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut.

Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.


Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami.

Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut. 


Zapiekankę można lekko odchudzić wymieniając żółty ser na mozzarellę 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty