Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Kasza jęczmienna z karmelizowanymi śliwkami i chilli


Słodko-ostra kasza jęczmienna to świetny dodatek do mięs. Idealnie komponuje się np. ze schabem pieczonym ze śliwką. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Kasza jęczmienna - 120g
  • Śliwki węgierki - 4szt
  • Miód - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki  

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
Śliwki kroimy w niedużą kostkę. Wykładamy na patelnię razem z miodem i syropem klonowym. Dodajemy chilli, kardamon. Dusimy, aż śliwki zmiękną i rozpadną się. Sok ze śliwek, razem z miodem i syropem klonowym utworzy pyszny sos.
Dodajemy kaszę. Dusimy razem kilka minut, aby kasza połączyła się z sosem.  


Podajemy na ciepło. Kasza jest przepyszna, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.  

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty