Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Błyskawiczne wege curry


Chrupiące warzywa w ostrym, orientalnym sosie curry. Przepis jest szybki i bardzo łatwy - poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Pasta curry występuje w wariantach ostrym i łagodnym, więc danie można dostosować do swoich upodobań. 

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 główki
  • Fasolka szparagowa - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Mleko kokosowe - 1 puszka (400g)
  • Zielona pasta curry - 50g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Przygotowujemy warzywa: kalafior dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w plasterki, marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), a cieciorkę odcedzamy.

Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodajemy 300ml wody, cukier i gotujemy.
Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy 10-25 minut (od momentu wrzenia), w zależności jaką miękkość warzyw chcecie uzyskać. Ja lubię chrupiące warzywa, więc gotuję tylko 10 minut
Przed podaniem można doprawić, ale według mnie, pasta curry jest wystarczająco aromatyczna, ostra i słona.

Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty