Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Makaronowa sałatka meksykańska


Pikantna, bardzo treściwa, pachnąca Meksykiem sałatka z chrupiącym chorizo.

Składniki:
  • Makaron w kształcie ryżu - 100g
  • Chorizo - 100g
  • Fasola czerwona z puszki - 200g
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Majonez - 25g
  • Przyprawa do chilli con carne - 2 łyżeczki (może być też inna meksykańska)

Chorizo kroimy na paski. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż do zarumieniania - powinno być chrupkie, ale nie spalone.

Ryż dotujemy według wskazań na opakowaniu. Do gotowania możecie dodać łyżeczkę tłuszczu wytopionego z chorizo - da piękny kolor i aromat.

Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa konserwowe zostawiamy na chwilę do odcieknięcia na sitku.

Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawą. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia na kilka godzin. Podajemy schłodzoną.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 542,5
Białka (g) – 27,7
Tłuszcze (g) – 22,95
Węglowodany (g) – 55,4

Błonnik (g) –7,5

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty