Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem



Bardzo łatwy przepis na placuszki, które zawsze się udają. Zazwyczaj robię w jabłkami w większych kawałkach, ale świetne są też z innymi owocami. Tu w jesiennej wersji z dodatkiem dyni, imbiru i cynamonu.

 Składniki:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia


Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Najlepiej robić to w dużej misce bo ciasto bardzo rośnie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy, jabłka prażone i puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Placuszki smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Najlepiej nakładać je łyżką (polecam łyżkę płukać w kubku z gorącą wodą - wtedy ciasto nie przywiera).

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty