Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Piernik z ziemniakami

Piernik z ziemniakami

Szybki i prosty piernik, który wyjdzie każdemu. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto pozostaje miękkie. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą sprawdzi się idealnie na Święta.

Składniki:

Piernik:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Miód - 200g
  • Cukier - 250g
  • Ziemniaki - 500g (waga obranych)
  • Masło - 150g
  • Jaja - 3szt
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki

Polewa:

  • Czekolada - 200g (najlepiej deserowa)
  • Olej - 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Ulubione powidła - u mnie śliwkowe

 

Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu mielimy dokładnie. Ja przecisnęłam 3 razy przez praskę i miały już dobrą konsystencję.
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy do nich jajka, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i ziemniaki. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.


Piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, używałam blaszki 22x24cm.
Po ostudzeniu piernik przecinamy na pół i smarujemy powidłami.


Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kiedy lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olej. Mieszamy, aż dobrze się połączy. Gotową polewą oblewamy piernik. Pozostawiamy do ostudzenia. 


Piernik trzymamy w zamkniętym pojemniku, aby jak najdłużej pozostał świeży.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty