Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Burger drwala

 

Burger drwala
 

Burger drwala to jesienno-zimowy przebój największej sieci fast foodów w Polsce. Sama z ciekawości spróbowałam w zeszłym roku i stwierdziłam, że można to zrobić lepiej ;). Wypróbujcie mojej wersji z soczystą wołowiną, panierowanym serem, boczkiem i warzywami. To świetna kompozycja smaków i tekstur. Bardzo konkretna propozycja na obiad w zimny dzień.

Składniki na 2 kanapki:

  • Wołowina mielona (najlepiej antrykot, łopatka, rostbef) - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz

  • Bułki hamburgerowe - 2szt

  • Ser mimolette (lub cheddar, ewentualnie brie) - 2 plasterki grubości ok 1cm
  • Jajko - 1
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia sera

  • Boczek wędzony surowy - 4 cienkie plastry

  • Warzywa: sałata lodowa lub mix sałat, pomidor, cebula

  • Sos:
  • majonez - 1 łyżka
  • ketchup - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Burger drwala składa się z kilku części - najlepiej aby wszystkie były gotowe w jednym czasie.
Na początku szykujemy dodatki. Składniki na sos mieszamy. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki.

Mięso wołowe mieszamy z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy.
Plastry sera obtaczamy delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Bułki kroimy na pół. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, a w tym czasie smażymy boczek, burgery i ser.
Najlepiej przygotować 2 patelnie. Na jednej podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy. Do wytopionego tłuszczu dodajemy trochę oleju. Smażymy ser z obu stron, aż będzie lekko zarumieniony.
Na drugiej patelni smażymy burgery. Długość smażenia zależy od grubości i naszych preferencji, ja polecam po 2-3 minuty z każdej strony. Odstawiamy na kolejne 3 minuty, aby odpoczęły (można zawinąć burgery na ten czas folią aluminiową).
Podgrzane bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, burgera, ser, boczek i drugą porcję sosu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty