Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą
Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy.
Składniki:
- Bakłażan - 1szt
- Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach)
- Cebula - 2szt
- Oliwa lub olej - 2 łyżki
- Sałata rzymska - 2szt
- Pomidory cherry - 8szt
- Granat - pestki z 1/2szt
- Kolendra świeża - 1/2 pęczka
- Ser feta - 250g
- Oliwa lub olej - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka.
Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę siekamy. Mieszamy z granatem i grillowanymi warzywami.
Składniki sosu łączymy i mieszamy z sałatką.
Sałatkę wykładamy do miski, górę posypujemy pokruszoną fetą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz