Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

 

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki:

Do grillowania:
  • Bakłażan - 1szt
  • Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Cebula - 2szt
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
Pozostałe:
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Granat - pestki z 1/2szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Ser feta - 250g
Sos:
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka.
Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę siekamy. Mieszamy z granatem i grillowanymi warzywami.
Składniki sosu łączymy i mieszamy z sałatką.
Sałatkę wykładamy do miski, górę posypujemy pokruszoną fetą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty