Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Nalewka lipowo-malinowa

 

Nalewka lipowo-malinowa

Aromatyczna, rozgrzewająca i przepyszna - domowa nalewka lipowa z malinami. Sezon na lipę już się kończy, więc to ostatnia chwila na jej zrobienie!

Składniki:

  • Lipa kwiaty - 2 szklanki
  • Miód – 250ml
  • Cukier – 250g
  • Spirytus – 500ml
  • Woda – 800ml
  • Maliny – 500g (dodajemy później)

Lipę zbieramy na przełomie czerwca i lipca. Najlepiej robić to rano, po bezdeszczowej nocy. Kwiatostany powinny być ładne, rozwinięte, ale nie przekwitnięte.
Zbieramy same kwiaty, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 2 szklanki, lekko dociskając.

Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy spirytus i mieszamy. Lipę zalewamy wodą z miodem i spirytusem. Odstawiamy ciemne miejsce.

Nalewka lipowo-malinowa

Kiedy maliny dojrzeją, będą najsłodsze (i również tańsze) dokładamy 500g obranych i oczyszczonych do słoika. Po kilku dniach warto całość przemieszać.

Teraz zostawiamy nalewkę na kolejne 3-4 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalewkę. Dokładnie odciskamy owoce i kwiaty, aby nie marnować płynu. Filtrujemy - ja przelewałam przez złożoną kilka razy gazę. Wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy (co najmniej 2-3 ale im dłużej tym lepiej).
Moją nalewkę otwierałam po 10 miesiącach i jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna, z mocno miodowym posmakiem.

Nalewka lipowo-malinowa


 

Komentarze

  1. Fajna naleweczka, oczywiście jeśli pije się ją w małych ilościach, dla zdrowia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Świetnie sprawdza się w zimie, jako dodatek do herbaty!

      Usuń
  2. taka nalewka musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. No wspaniała, samo zdrowie. Kieliszeczek przed snem wręcz wskazany ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty