Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Makaron z bobem i chorizo

Makaron z bobem i chorizo

Makaron z chrupiącą kiełbasą chorizo, ostrą papryczką i bobem to świetne połączenie smaków! Danie na konkretny obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • Bób - 500g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Makaron (u mnie łazanki od Nudli Śląskich) - 200g
  • Chorizo - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kapusta biała - około 200g
  • Ostra papryczka - 1szt (mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw)
  • Przyprawa do dań meksykańskich - 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bób zalewamy wodą, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli. Gotujemy około 10-15 minut od momentu wrzenia. Sprawdzamy, czy w środku jest już miękki. Jeśli bób jest starszy, trzeba go będzie gotować nieco dłużej. Po ugotowaniu bób przelewamy zimną wodą. Gdy lekko ostygnie, obieramy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni układamy plasterki kiełbasy chorizo. Smażymy, bez dodatku tłuszczu, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty czosnek, poszatkowaną kapustę i papryczkę pokrojoną w plasterki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Smażymy, aż kapusta zmięknie.
Teraz dodajemy obrany bób i ugotowany makaron. Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze kilka minut.
Danie podajemy od razu.

Makaron z bobem i chorizo

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty