Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Stir-fry - Soba ze szparagami na sposób azjatycki


Stir-fry to technika przygotowania dania, polegająca na smażeniu w woku, ciągle mieszając. Moje danie robiłam na patelni. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej warzywa zachowują chrupkość i kolor.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron gryczany Soba - 200g
  • Indyk (filet) - 400g
  • Szparagi zielone - 250g
  • Kalafior (małe różyczki) - 100g
  • Fasola szparagowa - 100g
  • Groszek zielony - 100g
  • Por - 1/2 szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka habanero - 1szt
  • Papryka ostra szpiczasta - 2szt
  • Grzyby Mun suszone - garść
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa chińska - 2 łyżeczki
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Kolendra (w proszku) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem kroimy w plasterki. Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardej końcówki, resztę kroimy. Warzywa kroimy zgodnie z upodobaniami. Czosnek przeciskamy.

Na oleju przesmażamy indyka pokrojonego w kostkę. Kiedy będzie już gotowy dodajemy warzywa (bez szparagów), grzyby mun i przyprawy. Warzywa smażymy kilka minut, często mieszając. Na końcu dodajemy szparagi i ugotowany makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.





Przed podaniem posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty