Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka gyrosowa z prażoną ciecierzycą


Sałatka z przyprawą gyros, ale bez kurczaka. Za to z chrupiącą, prażoną w przyprawie cieciorką. Kolorowa, zdrowa i przepyszna. Sprawdzi się idealnie jako fit sałatka imprezowa lub śniadanie do lunchboxa.


Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Olej - 1łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Sałata zielona - 6 liści
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Rzodkiewki - 5szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka

Ciecierzycę z puszki odcedzamy, mieszamy z olejem i łyżeczką przyprawy gyros. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Ciecierzyca powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku.


W tym czasie mieszamy składniki na sos, aby się przegryzły.

Warzywa kroimy i mieszamy. Polewamy sosem. Na końcu posypujemy chrupką ciecierzycą.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty