Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami


Składniki na keksówkę:


         Ciasto:
  • Mąka - 400g
  • Masło - 30g
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 1
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 1/5 szklanki
  • Kefir - 200g
  • Sól - szczypta 
  • Aromat rumowy - kilka kropel 

    Dodatki:
     
  • Rodzynki - 100g
  • Rum - 1/3 szklanki
  • Śliwki węgierki - 10szt
    Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (powinny też być w temperaturze pokojowej), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy.

Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny.

Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Zagniatamy składniki kruszonki (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka).

Najlepsze jest na następny dzień - choć pachnie tak, że ciężko nie spałaszować od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty